Guide til kjøkkenhage
Med denne guiden lærer du å lage din egen kjøkkenhage. Fundamentet kan legges direkte på en bedd av knust fjell, og gangområder kan bestå av det samme materialet eller av heller.
Dyrkingskasser kan snekres i størrelse og høyde etter behov, eller så kan du bruke ferdige pallekarmer. Det enkleste er å bruke ferdigkappet trevirke og utruste hjørnene med innvendige stolper der sidene festes med skruer eller spiker. Langsidene kan trenge en stående stolpe på midten for å skape stabilitet, og det er dessuten mulig å bygge inn en forankring mellom langsidene, slik at disse ikke blir bøyd av jordtrykket.
Dette trenger du:
- Dyrkingskasser
- Dyrkingsjord
- Fiberduk
- Vals/vibroplate
Vi anbefaler følgende materialer:
Slik gjør du:
1.
Grav ut et underlag på 10 cm. Bruk om mulig massene til å modellere tomtearealet i nærheten.
2.
Hvis underlaget er vått eller mykt (f.eks. leire), anbefales en fiberduk som separasjonslag mellom materialene, noe som også gir en viss forsterkning av bæreevnen.
3.
Fyll utgravingen med pukk eller annet knust fjell fra bunnen. Et alternativ er å fylle opp ca 10 cm med knust fjell 0/16 – 0/20. Det er også mulig å bruke grovere materialer, men hvis arbeidet skal gjøres manuelt, anbefales denne finere materialstørrelsen.
4.
Komprimer overflaten med en vals eller en vibroplate.
5.
Kontroller nivået på overflaten med et rett bord eller ved å stramme (en) snor mellom pinner som er slått ned i bakken. Gangområdene kan deretter suppleres med et finere materiale, for eksempel med et lag på 5 cm av pukk 5/8 eller 2/5 mm, avhengig av hvilken overflatestruktur som passer best.
6.
Monter trerammene eller pallekarmene.
7.
Fyll dem med dyrkingsjord – velg mellom ulike typer av jord basert på hvilke vekster du planlegger å dyrke. Rådfør med et plantesenter.Plant, vann og vent på resultatet.