Uteplats med familj som äter gott och har trevligt.

Underlag til uteplass – fliser, grus eller stein?

Lurer du på hva slags underlag du skal ha på uteplassen? Da er det mange aspekter å ta hensyn til, for eksempel kostnad, holdbarhet og vedlikehold. Vi gjennomgår fordeler og ulemper med tre vanlige underlag for å gi deg inspirasjon til uteplassen!

Steinlagt uteplass

Å steinlegge en uteplass er et holdbart og lekkert alternativ. Det finnes et hav av ulike steiner å velge mellom, og en favoritt blant mange er ulike typer naturstein som smelter inn i omgivelsene.

Husk at det er stor variasjon i prisklasse og slitestyrke her, så sørg for å finne ut hvordan nettopp din valgte steinsort fungerer før du legger alle steinheller på uteplassen. Stein er gjerne blant de dyrere materialene, og som med de fleste underlag krever det et visst grunnarbeid for at steinen skal holde seg på plass gjennom mange år.

Uteplass med grus

Grus er et noe enklere alternativ til stein, men minst like holdbart. Her kan du komme ned i pris og samtidig skape en koselig uteplass med et landlig preg. Har du lyst til å legge grus på uteplassen, kan det være smart å velge en fin grus som føles myk under bare føtter.

Fargenyansene varierer mellom ulike sorter, og du bør selvfølgelig forsøke å finne et lokalt materiale. En miljøbevisst kunde velger dessuten et knust bergmateriale fremfor natursingel (landets miljømål). Husk å klargjøre bakken før grusen legges på, for å hindre at den havner på ville veier rundt uteplassen. Legg om mulig opp et lite reservelager for senere etterfylling. Det anbefales også å toppe bakken med ny grus hvert eller annethvert år.

Fliser på uteplassen

Det blir stadig mer populært å legge keramiske fliser på uteplassen, Disse er både frostsikre, enkle å holde rene og krever lite vedlikehold. I dag finnes det mange ulike former og utseender som krever ulike leggeteknikker.

Siden keramikk både leder og magasinerer varme, kan mørke fliser bli for varme for bare føtter når solen står på. Har du en skyggefull uteplass med tak, står du imidlertid friere med hensyn til fargevalg. 

Vil du vite mer? Les vår steg-for-steg guide om hvordan du anlegger din egen terrasse eller uteplass her

Kjøp produkter direkte hjemme

Se våre produkter og bestill.