Serveras grillat kött på en papptallrik.

Lag ditt eget utekjøkken

Matlaging under åpen himmel, i en hage med duften av friske urter og mat tilberedt på grillen er en drøm for mange. Med et utekjøkken kan du nyte varme sommerdager og -kvelder. Men hvordan skal du tenke for å planlegge utekjøkkenet du drømmer om? Vi tipser!

Ulike typer utekjøkken

Det første du må tenke over, er hva du har plass til og hvilke funksjoner du ønsker å ha. Det er mulig å bygge stort eller lite, med alle tilbehør du kan forestille deg. Ønsker du en enklere løsning med bare en arbeidsbenk og grill, der du kan klare deg uten strøm og rennende vann? Eller ønsker du et fullt utstyrt kjøkken med oppvaskkum og kjøkkenmaskiner? Bare fantasien (og kanskje lommeboken) setter grenser.

Utekjøkken med tak

Tak er ikke nødvendig, men det kan beskytte mot sterk sol eller regn, slik at du kan lage mat utendørs uansett vær. Planlegger du en mer avansert løsning, kan det være smart med et tak som beskytter utstyret. Og et tak, en markise eller pergola som dekker deler av kjøkkenet, kan også være tilstrekkelig.

Materialvalg

Valg av materiale på benkeplater, skap og oppbevaring avgjør hvor holdbart kjøkkenet blir. Det bør i alle fall være i betong, rustfritt stål eller behandlet tre for å tåle vær og vind. Den aller enkleste og raskeste løsningen er kanskje å bygge utekjøkkenet av Leca-blokker som du legger en benkeplate over. 

Ferdige utekjøkken

Å bygge selv kan være et morsomt prosjekt, og du kan hente inspirasjon til å skreddersy kjøkkenet etter egne ønsker. Men hvis du ønsker å komme raskt i gang, er det også mulig å kjøpe et ferdig utekjøkken som bare trenger å monteres.

Interessert i å anlegge en uteplass til utekjøkkenet? Klikk her!