Fargesprakende plantetrender for hagen 2023
I 2023 fortsetter vi å supplere med blomster til hagen. Dyrkingsinteressen er større enn noen gang, og det trenger ikke å være vanskelig å skape fargeprakt i hagen.
Her tar vi for oss tre trendy, ettårige planter i den sterkere fargepaletten som kan dyrkes av alle.
1. Blomkarse – tanteblomsten tar plass igjen
Undervurder aldri en tanteblomst! Blomkarsen er livskraftig, riktblomstrende og trives gjerne i alle typer jord. En skikkelig tøffing som kan spre seg som få.
La hagen bli en tanke viltvoksende og inspirert av hvordan Monet lot blomkarsen slynge seg over grusgangene i Giverny i Frankrike.
Blomkarsen finnes i et vell av flotte farger og er veldig enkel å dyrke. Det fine med blomkarsen er at den også er spiselig. Hvem vil vel ikke pynte sommersalaten med fargesprakende blomster?
Slik gjør du:
Blomkarsen krever ikke forkultivering. April-mai er gjerne en passende tid for å sette frøene ca. 2 cm ned i jorden. Den blomstrer mest i sol til halvskygge og kan sås både på friland og i potte. Blomkarsen finnes i mange flotte nyanser: rosa, vinrød, aprikos, sitrongul, rød og klassisk oransje.
2. Klokkeranken – en høytklatrende skjønnhet
Klokkeranken er en meget vekstkraftig slyngplante som kan bli opptil 4 meter i løpet av en sommer og bærer frem de vakreste klokkelignende blomster fra august og helt til frosten tar den.
Slik gjør du:
Det tar litt tid før frøene gror, men når de først skyter fart, vokser de seg snart rundt 20 cm høye. Klokkeranken blomstrer ca. 20 uker etter såing, og derfor bør de forkultiveres innendørs, gjerne med plantebelysning. Plantes ut når frostfaren er over.
Tips:
Har du plantet en klatreplante som bruker noen år på å vokse seg stor, er det smart å plante klokkeranker på stedet de første årene. Den kan klatre over en hel blomsterbue på bare én sommer.
3. Solsikker – hagens staselige primadonna
Hvite, røde, plommefargede og alle nyanser av gult. Solsikken er ikke bare en staselig primadonna i hagen, men også en skikkelig godbit for pollinerende insekter og fugler som spiser frøene. Solsikken blomstrer lenge og vender kronen sin mot solen fra juli til september.
Slik gjør du:
Solsikker kan sås direkte på voksestedet i midten av mai, men kan med fordel forkultiveres. Da blomstrer de tidligere, og det er mindre risiko for at sneglene spiser de spede skuddene. April er en fin tid å forkultivere solsikken. Grav ned frøene på 1cm dybde og vann dem.
Går du i hagetanker? Finn inspirasjon i våre guider