Plantera om i trädgården

Anlegg en hage som holder i all slags vær

Det kan være utfordrende å holde en hage pen hele året her i det kalde Nord. Når klimaet dessuten byr på stadig flere raske værskifter, kan det være smart å plante vekster som tåler både tørt og vått vær samt perioder med frost. Her tipser vi om ulike planter og blomster, og gir deg noen råd om hvordan de kan holdes lenger i live!

Velg hardføre planter for kaldere dager

Sørg for at basisen i hagen består av vekster som tåler frost, snø og sterk vind. Vanlige vekster som tåler kulde, er grønne trær og busker som tuja, eller rhododendron som er kjent for å tåle sterk vind. Ønsker du mer følsomme vekster, går det naturligvis bra, men sørg for at de får det pleien de trenger. Plasser dem for eksempel på solfylte steder, i drivhus eller under fiberduker.

Hjelp hagen på varme dager

Det er deilig med varme sommerdager, men det betyr også at hagen lett blir tørr som en ørken. For å hindre at vekstene tørker ut må  jorden være godt drenert. Et knep er å dekke bakken med grus eller småstein. Først krafser du opp jorden, vanner godt og legger deretter på markdekket. Andre alternativer kan være å bruke dreneringsrør som du graver ned og dekker med grus, eller lage naturlige kanaler i hagen.

Noen siste (men viktige) tips:

  • Ønsker du at hagen skal blomstre lenge på den varme årstiden? Da bør du unngå sentblomstrende stauder. Da kan du risikere at blomstringen ikke har startet før kulden er tilbake. Sats heller på stauder som blomstrer tidlig!
  • For tørre perioder kan du velge planter som tåler tørke, for eksempel lavendel eller planter med lodne blader.
  • Beskytt ekstra følsomme planter mot vær og vind ved hjelp av hekker rundt hagen.

På tide å oppdatere hagen? Finn inspirasjon i våre guider.

Kjøp produkter direkte hjemme

Se våre produkter og bestill.