Odlar mat i trädgården

Fem velsmakende planter til kjøkkenhagen

Om våren begynner mange å klø i fingrene etter å begynne å pusle i hagen igjen. Kanskje er kjøkkenhagen årets morsomme prosjekt? Uansett om du går for en mer viltvoksende variant eller planter vekstene i ryddige kasser omgitt av grusganger, er en kjøkkenhage en glimrende måte å skape et flott og fargerikt miljø og samtidig få gode, sunne og kostnadsbesparende tilskudd til middagsbordet.

I tillegg til lettdyrkede grønnsaker som spirer, skudd, salat, rotfrukter og kål, samt frodige krydderplanter som persille og gressløk, finnes det flere spiselige og flerårige vekster som du kan dyrke i kjøkkenhagen og bruke i matlagingen. Nedenfor tipser vi om fem slike! 

1. Blomkarse

Denne spiselige sommerblomsten er et glimrende tilskudd til hagen. Den har en krydret, pepperaktig smak, finnes i fargene rød, oransje og gul, og snor seg ofte ned langs kanter og skråninger.

2. Lavendel

Kjøkkenhageklassikeren som er både velduftende og smaksrik! Den kan tørkes og legges i små duftposer i lintøyskapet eller sokkeskuffen, men kan også brukes som smaks- og fargesetter i for eksempel bakverk og drikker.

3. Agurkurt

Agurkurtblomstene er små og stjerneformede, har en klarblå farge og en svak smak av agurk. Passer utmerket i salater eller til å legge i isformen før du fryser den.

4. Gressløk

Blomstene til gressløken er ikke bare flotte å se på, men er også spiselige. De har en mild løksmak og er best når de er nyutsprungne. De kan også brukes som dekorasjon. La gjerne en del av planten gå i blomst, og høst og klipp ned en del. Da kan ny, frisk gressløk vokse opp samtidig som de fine lilla blomstene fortsatt er bevart.

5. Ringblomst

Gule eller oransje sommerblomster med en litt bitter smak. Hele planten er spiselig, men mest populært er det å bruke blomsterdelen i salater eller kryddersmør. I tørket form kan den brukes omtrent på samme måte som safran.

Nå håper vi at du har fått inspirasjon til å planlegge din egen kjøkkenhage! Interessert i å anlegge en egen liten kjøkkenhage? Les mer om hvordan du går frem her!

Kjøp produkter direkte hjemme

Se våre produkter og bestill.