Odla med barn

Dyrk sammen med barna

Å dyrke sammen med barna er ikke bare en glimrende måte å tilbringe tiden på uten skjermbruk. Dyrking er et utrolig pedagogisk verktøy for å lære barna om vanskelige begreper som fotosyntese, økosystem og matproduksjon. Grunnlaget for alt.

Er det noe både barn og voksne sammen kan la seg forundre av, er det hvordan knapt synlige små frø kan gro og bli til praktfulle planter i løpet av bare noen få uker. Og at alt som trengs er varme, lys og vann.

Noen tips når du dyrker sammen med barn

  • Hjelp barna med å velge lettdyrkede sorter, slik at de ser resultater raskt. Det øker sjansene for at de skal holde interessen ved like.
  • Bruk drue- og tomatesker om igjen. Vask dem og fyll dem med jord, så blir de perfekte små drivhus. Sørg for at det er hull i bunnen der overflødig vann kan renne ut.
  • Les gjerne bøker om dyrking, slik at barnet forstår hele prosessen.
  • Barn elsker å vanne! La barna få et eget område i hagen som de har ansvar for, og minn dem på at de selv er nødt til å vanne plantene sine.

3 dyrkingtips – perfekte for barn

  • Erteskudd – venn barna til å spise grønt til alle måltider. Erteskudd egner seg ypperlig å ha på et lite brett på kjøkkenbordet. Kjøp gule erter i matbutikken, legg ertene i bløt i noen timer, legg et tynt lag med jord på et brett, strø ut ertene og dekk med plastfolie med luftehull. Etter to dager sprekker de små skuddene opp, og etter ca. 10 døgn har dere smakfulle erteskudd å legge på brødskiven til frokost..
  • «Popcorn»-gress – Fyll en krukke med jord og strø ut et tett lag med popcornkjerner. Dekk med 1–2 cm jord og vann kjernene. Sett dem på et solrikt sted. Etter bare noen få dager titter det fine gresset opp.
  • Gresskar til Halloween – gresskar er både morsomme og takknemlige å dyrke. Ekstra spennende er det for barna å dyrke sitt eget gresskar til Halloween. Tips! Sår dere gresskar, kan du som voksen skjære av toppen på en tom plastflaske som barna kan sette over planten på stedet der gresskaret er sådd. Flasken fungerer som et lite minidrivhus og kan bli stående helt til frøet er blitt til en plante. Tips! Ha en konkurranse i familien om hvem som dyrker det tyngste gresskaret. Merkelig nok er det alltid barna som vinner ;).
Bild: Erteskudd
Bild: Gresskar

Håper at du får inspirasjon til å planlegge din egen kjøkkenhage! Les mer om hvordan du anlegger din egne lille kjøkkenhage her.