Dyrk kaldt – mer populært enn noensinne

Føles det fjernt å starte dyrkingen når snøen laver ned? Hvis man vil etterligne naturen, er det faktisk akkurat nå frøene skal ned i jorden. Vintersådde planter venner seg til utendørsklimaet fra starten av og blir kompakte og utrolig livskraftige. Og i tider med stigende matpriser kan det føles ekstra verdifullt å kunne dyrke selv.

Kaldsåing eller vintersåing betyr at man gjør som naturen har bestemt: frøene hviler i kald jord og begynner å spire når solen varmer opp jorden. Du slipper ikke bare å forkultivere planter innendørs – du får også planter som er mer motstandsdyktige mot vær, vind og skadedyr som snegler.

For nybegynnere – 3 grønnsaker du kan så om vinteren

Bild: Spenat
  1. Spinat – svært robust og spirer etter ca. tre uker. Kan dyrkes hele året. Babyspinat, som ofte finnes i matbutikken, er bare tidlig høstet spinat. Den har mild smak, og jo større bladene blir, desto kraftigere smak får de. Spinat er virkelig supermat, full av næring.
  2. Salat – Salatfrø spirer allerede ved -5 grader og kan sås gjennom hele sesongen.
  3. Ruccola – spirer ved ca. 5 grader og vokser godt tidlig på våren. De første små bladene har best smak. Kan høstes helt til oktober.
Bild: Ruccola

Slik gjør du det:
Det går fint å kaldså på frossen jord, direkte i bed. Vil du beskytte frøene litt, kan du sette opp en pallekarm med gjennomsiktig lokk. Fyll på med matjord, bland inn frøene og legg et lag med snø over. Etter hvert som snøen smelter, blir frøene vannet. Det er viktig at det ikke tørker ut.

Enkle sommerblomster du kan kaldså:

  • Pyntekorg – en svært kraftig plante som egner seg godt som snittblomst. Men gi den ikke for mye næring – da kan blomstringen utebli.
  • Valmue – en nydelig sommerblomst som sår seg selv. Trives best på sin faste vokseplass.
  • Ringblomst – blomsten du ikke kan mislykkes med. Den er spiselig, og de fargerike kronbladene kan strøs over sommerens salater.
  • Kornblomst – blomstrer tidlig hvis den kaldsås. En dekorativ blomst som finnes i flere farger og også er spiselig.
Bild: Ringblomst